In 1125 dook de naam Breda voor het eerst op in een oorkonde als 'de plaats waar de rivieren de Aa en de Mark samenvloeien' en sinds 1252 heeft Breda stadsrechten gekregen. Om de stad goed te kunnen verdedigen, werd deze aan het begin van de 14e eeuw ommuurd.
Op de Grote Markt is het stadhuis van Breda gevestigd dat dateert uit de 13e eeuw. In 1534 werd het pand getroffen door een brand waardoor het werd verwoest en herbouwd. Tegenwoordig dient het stadhuis als vergaderplek van de gemeenteraad en vinden er officiële ontvangsten en trouwerijen plaats.
Breda is samen met Leeuwarden één van de twee Nederlandse steden die de titel Nassaustad mogen dragen. In 1403 ontstond de band tussen Nederland en het Huis Nassau toen Graaf Engelbrecht I en de Bredase Johanna van Polanen trouwden. De Nassaus hebben tussen 1406 en 1566 de aanzet gegeven voor de welvaart van Breda: zij hebben ervoor gezorgd dat Breda zich heeft ontwikkeld tot een belangrijke en grote stad. Ook nu is er in Breda nog veel te vinden dat aan de Nassaus herinnert en viert Breda ieder jaar op Tweede Pinksterdag de band met de Nassaus tijdens de Nassaudag.
De Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk in Breda is een monument dat u al van veraf herkent. Er is in totaal 125 jaar aan deze kerk gewerkt. Het gebouw is rijkelijk bewerkt en heeft een indrukwekkend interieur, zelfs na de beeldenstorm die plaatsvond in 1566.
Breda kreeg met tegenslag te maken toen het niet de beoogde hofstad van de Staatse Nederlanden werd en de centrale ligging verloor door de scheiding der Nederlanden. De stad holde in die tijd erg achteruit. Zo'n 200 jaar geleden heeft Breda zich weer herpakt en kwam het opnieuw tot bloei.
Terug naar overzicht