De stad Eindhoven is ontstaan tussen de rivieren de Gender en de Dommel. In 1232 kreeg de stad stadsrechten van hertog Hendrik I van Brabant. De gemeente Eindhoven kwam in 1920 tot stand toen de oorspronkelijk gemeente fuseerde met de rondom liggende gemeenten Woensel, Strijp, Gestel, Stratum en Tongelre.
Rond het begin van de 19e eeuw ontstonden er veel verschillende fabrieken in Eindhoven. In die tijd was er veel textielindustrie, kwamen er luciferfabrieken en sigarenfabrieken en ook hoedenfabrieken werden opgericht. Veel van deze fabrieken zijn na de Tweede Wereldoorlog verdwenen.
Sinds 1891 kwam het bedrijf Philips in Eindhoven wat erg goed was voor de economie in de stad. Door de vestiging van Philips kwam er veel werk en breidde de stad zich uit. Enige tijd later, in 1930, vestigde ook DAF in de stad en was Eindhoven een welvarende stad geworden.
Het wapen van Eindhoven werd in 1923 vastgelegd en is sindsdien niet meer veranderd. Het wapen bestaat uit 2 delen, namelijk:
Boven de hoorns en de leeuw is nog een gouden kroon afgebeeld. Naast dit wapen heeft de stad ook een eigen vlag welke op 14 oktober 1927 werd vastgesteld en ontworpen door Louis Kooken. De vlag is rood met wit gestreept en bevat de letter E.
Zowel Eindhoven als Zuidoost-Brabant groeiden in een vlot tempo van een agrarisch naar een industriële regio waarbij technologie centraal stond. Bij deze groei is de gloeilampenfabriek Philips doorslaggevend geweest en ook autofabriek DAF droeg (met name tijdens de oorlog) bij aan de snelle economische groei.
Terug naar overzicht